EHF Champions League

A magabiztos címvédők a feltámadt Győr ellen

Bence Martha

A magabiztos címvédők a feltámadt Győr ellen

Győri Audi ETO KC és Buducnost: két megannyi sikert megélt klub a női EHF Bajnokok Ligája történetében, azonban csak egyikük juthat be az idei EHF Final4 döntőjébe.

A szombati játéknap első elődöntőjében ez a két csapat feszülhet egymásnak a Papp László Budapest Sportarénában.

A Buducnost Dragan Adzic vezetésével címvédőként érkezett a magyar fővárosba, hogy megmérkőzzön az ismételten sérülésekkel tarkított győri együttessel, de a hazai rendezés előnye erősen befolyásolhatja majd a mérkőzés kimenetelét.

A női EHF Bajnokok Ligája elődöntő

Buducnost (MNE) – Győri Audi ETO KC (HUN)

Május 7. (szombat) 15:15 (élőben az ehfTV.com)

Öt évvel ezelőtt, találkozott a két, azóta teljesen átalakult csapat a döntőben, ahol csupán idegenben lőtt több góljának köszönhetően, de tekintélyes győzelmet aratva emelhették magasba a trófeát a podgoricaiak.

Miután a Larvik 2011-ben - még a régi oda-visszavágós rendszerrel,- az akkor Ambros Martin vezette Itxako Reyno De Navarra legyőzésével elhódította a serleget, a Buducnost és a Győr is két-két kupagyőzelmet tudhat magáénak.

A montenegróiak győzelmi sorozata 2012-ben kezdődött, majd a magyarok „zsinórban” két győzelme után Adzic csapata a tavalyi szezonban (2014/15) visszahódította a bajnoki címet.

A jelenkori női kézilabdát figyelembe véve, a két európai nagyágyú párharca mindenképpen történelmi jelentőségű. Ebben a meccsben minden benne lesz, aminek lennie kell. Egyéni bravúrok, kőkemény védekezés mindkét fél részéről, valamint a legjobb – legyen az női vagy férfi –  edzők ravaszabbnál ravaszabb taktikái.

Amit a címvédőről tudni érdemes

A tavalyi bajnok igazán impozáns szezont tudhat maga mögött; mindössze egy vereséget számlál a csapat, pont a Győr vendégeként, a főtábla első fordulójában. Nagy esélyesként egy címvédéssel feltennék az „íre” a pontot.

Az ellentmondást nem tűrő montenegrói nehéztüzérség Cristina Neagu és Katarina Bulatovic személyében 158 gólt szerzett összesen, az ellenfelek védelmeinek nagy bánatára.

A Buducnost játékában megmaradt alappillérként a határozott védekezés, kiegészítve a rendkívül jól teljesítő Marta Zderic-csel a kapuban, azonban a podgoricai lányoknak egy csapattól sincs okuk tartani. Bulatovic történelmet írhat idén, már három különböző csapattal nyert trófeát és ő lehet a harmadik olyan női játékos, aki ötször nyert Bajnokok Ligáját.

A feltámadt ellenfél

Ambros Martin csapatát ismét sérülések tizedelik, de ennek ellenére a Győr kiegyensúlyozott szezont fut. Nycke Groot élete formájában játszik – a holland irányító egész évben pazar teljesítményt nyújt, csakúgy, mint a norvég sztár, Heidi Löke vagy Kovacsics Anikó.

Eduarda Amorim, aki a riói olimpia fényében a figyelem középpontjában van hazájában, már felépülve visszatérhet térdsérüléséből, valamint a magyar szurkolók nagy örömére Görbicz Anita is egészségesen várhatja a szombati elődöntőt.

A győri lányoknak túl kell tenniük magukat a sérüléshullámok okozta aggodalmakon, ugyanis a korábbi Bajnokok Ligája gólkirályuk, Tomori Zsuzsa és a válogatott Bognár-Bódi Bernadett nélkül vághatnak neki a Final4-nak. 

Ha Kari Aalvik Grimsbö idei teljesítményéhez méltó játékot nyújt és a győri védekezés szilárd marad, a hazai közönségnek vélhetően lehet majd oka az ünneplésre.

Botlások, nehézségek mindkét oldalon

Mindkét csapat botlott a szezon során. A Győr egy egész fásult hazai mérkőzést játszva szenvedte el az egyik legnagyobb hazai vereségét az  Audi Aréna közönsége előtt a dán Midtjylland ellen. A Buducnost pedig egy kiábrándító teljesítménnyel 1 pontot ajándékozott a hazai pályán közismerten veszélyes CSM Bucuresti csapatának.

Persze egymást is legyőzték.

A győriek a hazai pálya erejét kihasználva, kitűnő védekezéssel mindössze 20 gólt engedve kerekedtek felül a montenegróiak ellen.

A Moraca Hall-ban Draginja Cvijic pazar teljesítményének, valamint az utolsó 10 perc végjátékának köszönhetően a Buducnost 25:22 arányban nyerni tudott a Győr ellen.

Nem meglepetés, hogy a két csapat szezonbeli teljesítménye egyenlő erőkről tesz tanúbizonyságot.

A Buducnost 325 góljához képest a győriek 323-at lőttek, míg a hagyományosan erős montenegrói védőfal csak 260 gólt engedélyezett a magyarok 271-éhez képest.

Képtelenség megmondani ki lesz a végső győztes.

A 2015-16-os szezon két legjobb csapata találkozik egymással az első elődöntőben, és egyikük nem vehet majd részt a vasárnapi döntőben. Jól ismerik egymást, így nem okozhatnak majd nagy meglepetést, de egy dolog biztos: a magas színvonalú kézilabda garantált Budapesten.

Latest news

More News