EHF Champions League

Brihault: A női kézilabdával hidat építünk

EHF / ts

Brihault: A női kézilabdával hidat építünk

Az Európai Kézilabda Szövetség elnöke beszámolt azokról a fejlesztésekről, intézkedésekről, amelyeket az európai női kézilabda iránti érdeklődés emelése érdekében tettek.

A tavalyi női Bajnokok Ligája veszprémi döntőjén, ahol Jean Brihault a Győri AUDI ETO KC-nek átadta a győztesnek járó trófeát, elemezte a női kézilabdázás helyzetét Európában.

Az eurohandball.com interjújában Brihault, akit 2012. június 4-én választottak meg, beszélt az EHF által újonnan létrehozott női bizottságról, valamint arról, hogy a jövőben a női Bajnokok Ligáját is négyes döntővel bonyolítják-e le.

eurohandball.com: Egy évvel korábban, a monacói kongresszuson alakult meg a női bizottság. Mi történt az elmúlt tizenegy hónap alatt?

Jean Brihault: A női bizottság tényleges kialakítása nagyon kemény munkát igényelt, amely a szövetség más területeinek segítségével, azokkal összhangban zajlott. Ez egy pozitív összetalálkozása volt a motivált embereknek és a magas szintű tapasztalatoknak, a női kézilabdázásban.

A női bizottság elsődleges céljaként azt jelölte meg a szövetség, hogy olyan ötletekkel álljon elő, amelyeket később tervként, az EHF pénzügyi és egyéb támogatását is élvezve, meg tud majd valósítani. Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, a jó hangulattal és kapcsolatokkal, amelyek kialakultak a munkában résztvevők között.

eurohandball.com: Milyen további intézkedéseket tett az EHF?

Jean Brihault: A szövetség összeállított egy új profi csapatot erre a munkára az irodában, amely csak a női kézilabdával és a női bizottság feladataival foglalkozik.

Alenka Cuderman személyben, aki korábban élvonalbeli játékos volt, majd bank menedzserként szerzett tapasztalatokat, egy tökéletes embert találtunk, aki koordinálja a részlegek feladatait, és kapocsként tartja össze azokat a projekteket, amelyek a női kézilabda jövőjén dolgoznak. Cuderman, nem csak a női bizottság különböző területeit, hanem a bizottságot és a szövetség marketingjét is összekapcsolja.

A folyamat során, az ötlettől egészen a megvalósulásig jelen van, hiszen nem könnyű kezelni ezeket a feladatokat.

eurohandball.com: A női kézilabda előtérbe helyezéséhez az egyik fő ötlet volt, hogy a női sorozatot is Final Four-ral zárják a csapatok. Hogy áll jelenleg a terv?

Jean Brihault: Az ötletet megvitattuk, mindenki örült a kezdeményezésnek, így talán a négyes döntő bevezetése, amely során egy hétvége alatt bonyolítják le az elődöntőket, majd másnap a döntőt, már a következő idénytől bekövetkezhet. Olyan partnereink is vannak, akik érdeklődnek az esemény iránt, így jó esélyt látok arra, hogy megrendezzük a Final Four.

eurohandball.com: Mi a véleménye a 2012/2013-as női Bajnokok Ligája szezonról?

Jean Brihault: Ez az idény kimagaslóan jó volt. Az eredmények ismeretében, a klubok erőfeszítéseit látva nagy lépést tettünk előre, amely hatással van a hatékony együttműködésünkre is.

eurohandball.com: A másik fő esemény, amely hozzájárult a női kézilabda előrelépéséhez a női Európa-bajnokság volt. Mit vár a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű Eb-től?

Jean Brihault: Két, szervezésben tapasztalt, komoly sportági hagyományokkal rendelkező ország vesz részt a verseny lebonyolításában. Mindkét országban számos lelkes szurkoló áll a kézilabda mögött. Magyarország sikerei jól ismertek a sportágban, míg Horvátországban rendkívül gyorsan nő a női szakág iránti érdeklődés.

eurohandball.com: Amikor az EHF elnökévé választották 2012-ben, az egyik fő terve, mottója az volt, hogy hidat építsen a férfi és a női kézilabdázás között. Meddig jutott?

Jean Brihault (nevetve): Először is, ez nem úgy megy, nem azt jelenti, hogy csökkentjük a férfi kézilabda színvonalát, szintjét. Őszintén szólva, tettünk a női kézilabdázásban egy nagy lépést előre, és hiszem, hogy a következő két szezonban tovább építkezhetünk.

eurohandball.com: Mit tesz az EHF, és mit tesznek a szövetségek, hogy bizonyos országokban tovább népszerűsítsék a női kézilabdát?

Jean Brihault: A női bizottság éppen most fejezte be felmérést az EHF tagszövetségei és a szerbiai Európa-bajnokságon résztvevő játékosok körében, amelyben arra kérdeztek rá, hogy a női kézilabda mennyire népszerű otthon, a saját országaikban.

Az eredmények elemzése után, a női bizottság egyéni javaslatokat ad majd a szövetségeknek és az EHF-nek, hogyan növelhetnék az érdeklődést, de az európai szervezet a szövetségek nélkül nem tud fejlődni. Ahhoz, hogy nagy előrelépés következzen be az országok szövetségeinek is hozzá kell járulni, amely végül a női kézilabdázás hasznára válik.

Latest news

More News