EHF Champions League

Előrelépés a női kézilabdában

Björn Pazen

Előrelépés a női kézilabdában

A Papp László Budapest  Sportaréna sorozatban harmadszor ad otthont a női EHF Final4-nak. Az EHF főtitkára Michael Wiederer szerint a verseny lebonyolítása, a szervezés, és a helyszín már önmagában egy sikertörténet: „Három évvel ezelőtt arra kértek minket az európai női kézilabda top csapatai, hogy olyan rendezvényt hozzunk létre, mint amilyet Kölnben csináltunk a VELUX EHF FINAL4-on.

Az EHF hasonló módon alakította a női klubcsapatok csúcseseményét, ahogyan azt a férfiaknál tette: „Debütáltunk Budapesten, majd meghosszabbítottuk a szerződést további két évre. Jelenleg tárgyalunk a rendezvény szervezőjével, a Magyar Kézilabda Szövetséggel. Ők hosszú távú szerződést szeretnének” – mondja Wiederer. A 2016-os torna után a tárgyalások folytatódnak.

„A szervezők remek rendezvényt hoztak össze 2015-ben annak ellenére, hogy a tavalyi FINAL4-on nem volt magyar résztvevő.”

Összességében a főtitkár nagyon elégedett az európai női kézilabda legmagasabb szintjének fejlődésével: „Az idei torna négy kivételes csapatból áll, és már az elődöntőket is hatalmas érdeklődés és izgalmak övezik. Emellett a négy csapat hatalmas szurkolótábora is rátesz egy lapáttal. Több száz nem magyar érdekeltségű szurkoló buzdítja saját csapatát és felel a remek hangulatért,” mondja Wiederer.

A FINAL4 létrehozása egy helyes lépés volt a főtitkár szerint: „A régi rendszer szerint a döntő győri és bukaresti érdekeltségű lenne , de hála a verseny formájának és a széles európai TV szerződéseknek a média és a szurkolók érdeklődése átöleli az egész kontinenst, amióta így szervezzük a rendezvényt. Sokkal szélesebb érdeklődést keltettünk a női kézilabda iránt.”

Az EHF Női Kézilabda Program részeként Budapesten a négyből három női bírópáros fújja a sípot. „Ez egy nyilvánvaló és fontos jelzés a 2016-os svédországi női EHF Európa-bajnokság előtt,” mondja Wiederer.

Annak érdekében, hogy szélesebb bázisa legyen az EHF női top csapatainak, a női EHF-kupa és a Kupagyőztesek Kupája egyesítve lesz a következő szezonban – hasonlóan a férfi lebonyolításhoz.

Wiederer szerint a VELUX EHF Bajnokok Ligájában történő fejlődés példaértékű lehet a női tornának: „Jelenleg akár nyolc-tíz csapatnak is megvan a lehetősége, hogy kvalifikálja magát a VELUX EHF FINAL4-jára, ami még izgalmasabbá teszi az egész versenyt. Remélhetőleg ugyan ez fog történni, amikor létrejön az EHF-kupa és a női EHF Bajnokok Ligája egyesítése.

Latest news

More News